Safran

Perekond: Safran on võhumõõgaliste sugukonda kuuluv krookuse liik, mis pärineb Ees-Aasiast. Safran on lähedalt sugulane meie kodudes varakevadeti õitseva krookusega.

Tunnused: Safrankrookused kasvavad umbes 15cm kõrguseks. Lehed on rohutaolised pikad ja kitsad, septembris ja oktoobris kannab lillasid õisi. Igal purpur-lillakal õiel on kolm oranžikas-pruuni emakat. Õied korjatakse käsitsi ning kuivatatakse võimalikult kiiresti. Kuivatamise käigus kaotavad nad ligi 80% oma esialgsest kaalust. Nende õitseaeg on umbes 6 nädalat. Õitel on kirbe lõhn ja terav-kibe maitse.500g safrani jaoks tuleb korjata üle 100000 õie, mis teeb safranist maailma kalleima vürtsi.

Aroom ja maitse: eriline kergelt mõrkjas aroom ja esiletungiv kibe-mõrkjas aromaatne maitse.

Kasutamine: Taime emakaid ja õisi kasutatakse maitsestamiseks ja toidule värvi andmiseks. Safranit tuleb kasutada säästlikult. Väikesest näpuotsatäiest safranist piisab, et seda toidutegemise alguses kasutatuna, lisada roale kaunis kuldne värv. Intensiivsema värvi saamiseks leotage safranit kuumas vedelikus (kasutada selleks osa retseptis antud vedelikust) umbes 15 minutit enne segamist teiste koostisosadega.
Et aroom säiliks, ei tasu safranit kõrgetel temperatuuridel võis või õlis pruunistada.Safran on peamine maitseaine India ja araabia maade toitudes. Seda kasutatakse suppide, hautiste, riisi, karri, kuskussi, kondiitritoodete, likööride ja juustu maitsestamiseks ja värvimiseks. See on peamine paella, risotto alla Milanese ja bouilbaisse`i koostisosa. Safranit lisatakse ka piimaga valmistatud magustoitudesse ja saiakestesse ning sellega antakse värvi linnulihale, mereandidele ning mereandidele.

Ostmine ja säilitamine: Safranit saab hoida niitidena või jahvatatult. Eelistada tuleks niite, sest need püsivad kauem aromaatsetena. Parim safran on tume-oranžikas ja vananedes eritub safranist hallitusetaolist lõhna. Säilitada tuleks safranit õhukindlalt suletuna jahedas ja pimedas.

Raviomadused: Safranit petakse krampidevastaseks ja seedimist soodustavaks vahendiks. Samuti leevendab see kõhupuhitisi, unetust ja menstruatsioonivaegusi ning aitab leevendada probleeme kiilaspäisusega. Safrani üldtugev, südametegevust stimuleeriv ja suguvõimekust tõstev tõstev mõju oli tuntud juba eelkristlikul ajal. Aitab alandada halva kolesterooli taset.

Allikad: “Maailma toiduainete entsüklopeedia”; “Vürtsileksikon” Anne Iburg

 

Safraniniitidele lingi leiad SIIT