Kirjeldus
Teave: Mehhikos asuva Jalapa (Veracruzi) linna järgi nime saanud Jalapeno tšilli on Mehhikos ja Ameerika Ühendriikides üks tuntumaid ja armastatumaid tšilli. See erakordne erekollane jalapeno on Uus-Mehhiko ülikooli Tšiili piprainstituudi tõug. See toodab ilusaid, u. 8 cm pikkused tšillid, mis arendavad Jalapeno kohta päris kuuma. Taimed kasvavad kompaktselt 50–70 cm kõrguseks ja jäävad üsna kompaktseks ka võras. Jalapeños on üks väheseid tšilli liike, mis maitsevad hästi ka oma rohelises, küpses olekus. Kollaseks küpsedes muutub nende maitse meeldivalt magusaks. Viljadel on mõnikord mõranenud korgitaoline pind, mis mehhiklaste arvates on hea kvaliteedi märk. Kuigi nad on endiselt rohelised, kipuvad jalapeñodel mõnikord ilmuma tumedad laigud, kuid need kaovad küpsedes uuesti (nii et ärge arvake, et see on haiguse või lagunemise märk).
Hooldus: Idanemistemperatuur on vahemikus 22°C kuni 28°C (idanemisperiood: 6-20 päeva); seetõttu on soovitatav kasutada kasvuhoonet ja küttematti. Taimed vajavad värsket, hästi väetatud vett läbilaskvat mulda ja neid ei tohi jätta seisvasse vette. Need tuleks asetada päikesepaistelisse, varjatud kohta, kus on vähemalt 6 tundi päikesevalgust päevas, kui mitte rohkem. Asetage taimed õue umbes 2–3 nädalat pärast viimast külma. Kui istutate seemikud õue, jätke iga taime vahele vähemalt 45 cm vaba ruumi. Umbes 55 päeva pärast saab koristada rohelisi puuvilju, küpsed jalapeñod on esimest korda koristamiseks valmis umbes 70–80 päeva pärast. Jalapeño taimed annavad väga suure saagi; üksikud taimed kannavad umbes 30 vilja, hea hoolduse korral võib neid tunduvalt rohkem kasvada.