Kirjeldus
Teave: arvatakse, et habanero liik pärineb Mehhikos Yucatani piirkonnast. Kuigi nime “habanero” võib tõlkida kui “kedagi või midagi Havannast”, kasvab taim ainult Kuuba saarel isolatsioonis. Ka tänapäeval kasvatatakse seda peamiselt Yucatani poolsaarel, kuid siin kasvatatakse valdavalt oranži ja kollase habanero sorte. Punane variant pärineb tavaliselt Kariibi mere piirkonnast või USA lõunaosariikidest.
Habanero Mehhiko apelsini tšilli on traditsiooniline, väga kuum tšilli sort Mehhikost; see on umbes 50 korda kuumem kui jalapeño tšilli. Õhukese seinaga viljad on ümarad, kortsus ja kasvavad umbes 5 cm pikkuseks ja 3 cm laiuseks. Nende kuju sarnaneb minipipra omaga. Neil on nii intensiivselt puuviljane maitse, et paljudel teistel tšillitüüpidel on habanero pipraga väga raske konkureerida. Nende troopiline, puuviljane maitse muudab need iga salsa oluliseks koostisosaks ja tähendab, et neid saab eriti hästi siduda troopiliste puuviljadega. Värvus muutub kahvaturohelisest oranžiks. Taimed toodavad suurel hulgal keskmise suurusega oranže vilju.
Hooldus: Idanemistemperatuur on vahemikus 22°C kuni 28°C (idanemisperiood: 12-21 päeva); seetõttu on soovitatav kasutada kasvuhoonet ja küttematti. Taimed vajavad värsket, hästi väetatud, vett läbilaskvat mulda ega talu vettimist. Need tuleks istutada päikesepaistelisse, kaitstud kohta, kus on vähemalt 6 tundi päikesevalgust – soovitavalt rohkem. Kuna taimedel on eriti pikk laagerdumisaeg, on soovitatav neid kasvatada potis, et saaksite taime hõlpsalt sisse tuua, kui temperatuur langeb päeval alla 12°C, võimaldades kõigil viljadel valmida. Taime ületalve säilitamiseks lõigake see pärast koristamist 20 cm võrra tagasi ja asetage valgusküllasesse kohta, kus on vähemalt 15 °C.