Kirjeldus
Teave: Carolina Reaper on olnud maailma kuumima tšilli rekord alates 2013. aasta novembrist. Sordi kasvatas Lõuna-Carolina (USA) PuckerButt Pepper Company tšillikallur Ed Currie. Nimi on viide surma personifikatsioonile Grim Reaperile ja Carolina Reaper on tõesti saatuslikult kuum. Ka tšillisõpradel soovitatakse tervet paprikat korraga mitte süüa (kasvataja soovitab neid süüa ka ainult teise täiskasvanu juuresolekul). Inimesed, kes pole harjunud kuuma tšillipipra söömisega, ei tohiks seda proovida.
Tšiili piprainstituudi testitud vürtside keskmine hinnang oli 1 569 300 Scoville’i soojusühikut, samas kui üksikud isendid ulatusid kuni 2,2 miljoni SHU-ni.
Taim on põõsastiku kasvuvormiga ja kasvab kuni 90 cm kõrguseks. Viljad valmivad rohelisest oranžiks ja seejärel punaseks, arenedes väga silmapaistva teravatipulise naela ja ebaühtlase pinnaga. Neil on aromaatne puuviljane-magus maitse šokolaadi-kirsi nootidega, tsitruseliste nootidega ja loomulikult on need äärmiselt kuumad. Need on peaaegu liiga kuumad, et neid eraldi süüa, kuid neid saab kuivatada, marineerida, külmutada või kasutada tšillikastmete valmistamiseks.
Hooldus: Idanemistemperatuur on vahemikus 24°C kuni 30°C (idanemisperiood: 10-20 päeva); seetõttu on soovitatav kasutada kasvuhoonet ja küttematti. Taimed vajavad värsket, hästi väetatud, vett läbilaskvat mulda ega talu vettimist. Need tuleks istutada päikesepaistelisse, kaitstud kohta, kus on vähemalt 6 tundi päikesevalgust – soovitavalt rohkem. Kuna taimedel on eriti pikk laagerdumisaeg, on soovitatav neid kasvatada potis, et saaksite taime hõlpsalt sisse tuua, kui temperatuur langeb päeval alla 12°C, võimaldades kõigil viljadel valmida. Taime ületalve säilitamiseks lõigake see pärast koristamist 20 cm võrra tagasi ja asetage valgusküllasesse kohta, kus on vähemalt 15 °C.