Kirjeldus
Enne kui uuemad, tulisemad kultivarid hakkasid peaaegu igal aastal üksteist kuumima tšilli rekordi nimel proovile panema, oli bhut jolokia (bih jolokia) edetabeli tipus suhteliselt pikka aega (2007-2011). Taim pärineb algselt Indiast Assami piirkonnast ja on kahe liigi Capsicum chinense ja Capsicum frutescens looduslikult arenenud hübriid. Internetis kasutatakse bhut jolokia pipra kirjeldamiseks palju erinevaid nimesid, sealhulgas bih jolokia, naga jolokia, naga morich, rajan mircha, kuid sisuliselt viitavad need kõik samale liigile, seda nimetatakse lihtsalt veidi erineva nimega erinevas keeles. Seda kasvatati ja kasutati Kirde-Indias aastaid, enne kui see kuulsaks sai.
2005. aastal andsid Tšiili piprainstituudi uuringud tulemuseks kuumuse taseme 1 001 304 SHU, muutes bhut jolokia esimeseks tšillipipraks, mis ületas maagilise miljoni piiri.
Piklikud bhut jolokia tšillipiprad valmivad rohelisest-oranžist erkpunaseks, neil on kare, ebatasane pind ja puuviljane aromaatne maitse. Kasvamisel vajavad nad palju soojust, samal ajal on pipratel väga pikk küpsemisaeg, mis tähendab, et seemnete istutamise ja viljade koristamise vahel võib mööduda umbes 160 päeva.
Kasvatamine: Idanemistemperatuur on vahemikus 22°C kuni 28°C (idanemisperiood: 8-21 päeva); seetõttu on soovitatav kasutada kasvuhoonet ja küttematti. Taimed vajavad värsket, hästi väetatud, vett läbilaskvat mulda ega talu vettimist. Need tuleks istutada päikesepaistelisse, kaitstud kohta, kus on vähemalt 6 tundi päikesevalgust – soovitavalt rohkem. Pane taimed õue u. 2–3 nädalat pärast viimast külma. Kuna taimedel on eriti pikk laagerdumisaeg, on soovitatav neid kasvatada potis, et saaksite taime hõlpsalt sisse tuua, kui temperatuur langeb päeval alla 12°C, võimaldades kõigil viljadel valmida. Taime ületalve säilitamiseks lõigake see pärast koristamist 20 cm võrra tagasi ja asetage valgusküllasesse kohta, kus on vähemalt 15 °C.