Kirjeldus
Tonka oad on kaunviljaliste sugukonda kuuluv puuvili. Mitmete magustoitude eksootiline koostisosa – kunagi seostati seda Prantsuse kõrgköögiga, kuid nüüd hiilib üha enam kodustesse sahvritesse. Oad on umbes tolli pikkused ja meenutavad puitunud rosinat, lakitud, kortsus välimusega ja pehmema pruuni keskosaga. Tonka kõige eristavam omadus on aga nende päikseline vanilje maitse, õlise nelgi aroom ja magnoolia ning sandlipuu noodid.
Millega tonka uba sobib?
Tonkal on loomulik kooslus šokolaadiga ja sobib suurepäraselt magusate puuviljade, maasikate ja aprikooside kõrvale. Tonka keerukas maitse muudab huvitavaks ka kokteili koostisosana, kusjuures paljud vürtsikad noodid kattuvad viskide ja konjakiga.
Sarnaselt vaniljega kasutatakse tonka ube kõige sagedamini magusates roogades, kuid eksperimentaalsem kokk võib avastada, et maitsed toimivad ka soolases kontekstis. Näiteks vanilli kasutatakse sageli Madagaskari kalaroogades – ja tonka sobiks sarnaste retseptidega, kasutatakse majoneesi maitsestamiseks või soolase sorbeti maitsestamiseks.
Toitumisalane teave keskmiselt 100g kohta
Energia 1332 kJ / 317,2 kcal
rasvad 3,2 g
– sellest küllastunud 0,9 g
süsivesikuid 56 g
– millest suhkrud 55,4 g
valk 3,9 g